В память про Голодомор 32-33рр

Мало знайдеться не тільки в історії України, а й світу таких жахливих трагедій, як голодомор 1932–1933 років. Голод – це не тільки причина смерті, це – засіб, що веде до духовної руїни, занепаду здорової народної моралі, втрати ідеалів, втрати культури, рідної мови, традицій через фізичне винищення носіїв національної ідентичності. Пекло, штучно створене в Україні на початку 30-х років ХХ століття, важко з чимось порівняти. Більшовицький режим вирішив голодом поставити український народ на коліна, змусити його будувати «комунізм» на кістках власних батьків, братів і сестер, маленьких дітей. Цей страшний злочин не має права загубитися поміж численних сторінок історії. Це та рана, яку ми не маємо права заживити, адже її біль повинен повсякчасно відлунюватися у наших серцях і нагадувати, якою страшною може бути ціна втрати народом незалежності та власної державності. Саме тому щорічно в четверту суботу листопада в Україні вшановується День пам’яті жертв голодомору.
Свою свічку пам’яті мешканці села Липівка запалили ще у п’ятницю, 27 листопада. Місцева шкільна молодь і члени молодіжного клубу «Сучасник» за підтримки завідуючої бібліотекою Н.С. Гураль, директора будинку культури Л.І. Давибіди та педагогічного колективу Липівської ЗОШ І-ІІІ ступенів провели вечір-реквієм під назвою «Ти була на порозі голодної смерті». Юні ведучі заходу Тетяна Гураль і Марія Каськів зуміли донести до глядача увесь трагізм подій 1932–1933 років на українських землях.
До сліз зворушили людей пісня «Молитва за Україну» у виконанні Анни Качанської та щирі вірші, що пролунали з уст інших учасників дійства.
На завершення до присутніх звернувся директор музею історії та відомий краєзнавець Микола Луцан, який детальніше розповів про історичні аспекти голодомору і закликав ніколи не забувати про цей страшний злочин проти українського народу.
Наступного дня, попри похмуру осінню негоду, душі померлих під час страшних жнив 1932–1933 років зігрівала свічка пам’яті, що палала у вікні майже кожної домівки села.

Лев Давибіда