Мандрівка до середньовічних твердинь

18 жовтня педагогічний колектив Липівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, представники сільської ради і працівники культурної та соціальної сфер в рамках туру вихідного дня, організованого сільським головою Ігорем Романовичем Гуралем, відвідали Хотин і Кам’янець-Подільський.
Державний історико-архітектур-ний заповідник «Хотинська фортеця» недарма внесений до переліку «Семи чудес України». Саме під її стінами далекого 1621 року розгорнулися драматичні події Хотинської битви, у якій об’єднані сили українського козацтва і війська Речі Посполитої перемогли турецько-татарських загарбників. Про цю подію нагадують численні автентичні речі, знайдені на території Буковини і виставлені для ознайомлення відвідувачів фортеці у експозиції «Холодна та вогнепальна зброя ХVІІ–ХVІІІ ст.». Не менш цікавими виявилися й інші постійно діючі виставки, зокрема «Стінобитна зброя» та «Знаряддя для тортур». Ознайомившись із ними та відчеканивши пам’ятні монети, учасники подорожі вирушили до наступного пункту призначення.
Кам’янця-Подільського екскур-сійна група дісталася вже пополудні. Привітний гід люб’язно погодилася провести нас територією місцевої твердині, оповідаючи історію її будівництва і численні легенди, пов’язані з нею. Особливе зацікавлення викликала боргова яма у дворі Старої фортеці, куди колись вкидали злісних неплатників податків. Директор ЖКГ с. Липівка зауважив, що непогано було б використовувати таку ж практику щодо тих, хто має заборгованість за вивіз сміттєвих відходів.
Також усі бажаючі мали змогу відчути себе середньовічним воїном і спробувати своє щастя у стрільбі з лука і арбалета. Змістовною була й екскурсія по Старому місті, де знаходиться чимало пам’яток архітектури.
Своєю величчю вразили відвідувачів Тринітарський костел (зараз церква св. Йосафата), Кафедральний костел святих Апостолів Петра і Павла, пам’ятний знак героєві романів Генріка Сенкевича полковнику Єжи Володиєвському.
Варто дякувати сільсь-кому голові Ігореві Романовичу Гуралю за проведений із користю час і яскраві враження, адже чимало нового під час недільної мандрівки дізналися навіть ті, хто вже неодноразово бував у згаданих фортецях.

Лев Давибіда