Звіт по коштах використаних на АТО

Слава Ісусу Христу, шановна громадо нашого села! Звертаються до вас представники комісії, створеної в нашому селі з вашої ініціативи, а також з ініціативи нашого духовного наставника отця Василя Фіголя. В нашій неньці Україні настали неспокійні часи, часи випробовування всього нашого народу на патріотизм, на повагу до наших національних цінностей. Ще зо два роки тому назад ніхто з нас навіть уявити собі не міг, що ми з вами станемо свідками війни. Із отриманням понад 20 років тому незалежності, нам здавалось, що нарешті в нашій неньці Україні настане мир та спокій. Але не так сталося, як гадалося, і як ми тепер бачимо, наша незалежність розпочинається лишень тепер. Наша незалежність на сьогодні нам дуже дорого обходиться. Це сотні людських життів, скалічених наших бійців, тисячі біженців, знищені території,біль і розпач. Але ці останні 2 роки також показали наш міцний дух, нашу незламність, нашу силу,наше бажання до перемоги. Ми, українці, кинули виклик ворогу, потенційно сильнішому за нас, тим самим доказавши всьому світу, що за свою незалежність ми можемо протистояти державі-загарбнику (Росії), яка є однією з найбільших ядерних держав в світі.
Але реалії сьогодення такі, що у нас в країні йде так звана «гібридна війна». Коли до нас прийшла війна, то вона зачепила серця багатьох небайдужих жителів нашого села. Щоб не стояти осторонь, після одного з Богослужінь було прийняте рішення – збирати кошти на потреби нашої армії. В цей же день нашими парафіянами була обрана комісія для подальшого розпорядження цими коштами. Для тих людей, які ще до цих пір не знають, до складу цієі комісіі увійшли: Любчик В.М., Данилець З.В., Любчик В.І. і Дутчак В.Д..
Щодо збору коштів. Кошти почали збирати з серпня 2014р. і до квітня 2015р. включно. В даний період кошти збирали при церкві, тобто, наскільки ви всі пам’ятаєте, були два списки, один з яких був підписаний “ на війну”. За даний період було зібрано 68042 грн. і +10 євро по округах, а також були жертводавці, які проявили власну ініціативу і пожертвували 3630 грн. Від імені нашої комісії, отця Василя, а також всіх тих людей, до яких ці кошти дійшли, щира подяка за ваші пожертви.
Щодо призначення цих коштів можемо вас запевнити, що всі ваші пожертви були спрямовані на підтримку наших бійців. Кошти спрямовувались в основному на придбання теплих речей, військової форми, також пожертви йшли на лікування бійців, а також видавали грошову підтримку нашим бійцям. Два рази було виділено кошти від парафії. Неодноразово їздили на Яворівський полігон. Як бачите, ми старалися працювати в різних напрямках. По правді сказати, на початках нашої діяльності було досить важко, тому що довелося освоювати щось нове. Особливо важко працювати з фінансами, які жертвують люди, тому що відчуваєш тягар кожної гривні, яку люди тобі довіряють на добру справу. Ще важче стало, коли не стало голови нашої комісії Любчика В.М. Щиро співчуваємо родині нині покійного пана Василя через їхню втрату.
Скажемо щиру правду, що, можливо, є багато позитивного в нашій діяльності, але також ми знаємо і про критику на нашу адресу. Хочеться просто розставити всі крапки. Перш за все, ми є прості звичайні люди і спроможні на помилки. Можливо, для когось зі сторони виглядає, що робимо щось неправильно, то, будь ласка не критикуйте нас, а підійдіть і підкажіть нам, як на вашу думку, правильно поступати. Ми ж, дорогі односельчани, можемо всіх вас на 100 відсотків запевнити, що жодного разу ваші пожертви не були використані з якоюсь вигодою чи користю. Кожна гривня, кожна копійка була використана на потреби наших бійців. Так, ваші пожертви йшли не лише на допомогу нашим односельчанам. Як вище було сказано, ми витрачали кошти на лікування бійців не з нашого села, купляли теплий одяг і форму не лише для наших односельчан, але й для наших прикарпатців, які взяли до рук зброю, залишили свої сім’ї і родини і пішли захищати нашу Україну від загарбника. Всі фінансові витрати ми можемо чітко підтвердити наявністю чеків, а також касовою книжкою, в якій чітко записані всі грошові виплати нашим бійцям. Тому, якщо хтось з вас, прочитавши дану статтю, ще буде мати якісь сумніви, то підходьте до нас, ми все вам покажемо. Краще, коли ви підійдете до нас, ніж до сусіда, і будете думати-гадати: “Куди ж то діваються кошти?”. Нас не так важко знайти, ми завжди поруч, у нас є мобільні телефони. Дзвоніть, запитуйте, ми завжди будемо раді вам все пояснити і вислухати ваші поради і пропозиції. Також скажемо, що наша комісія працює на волонтерських засадах. Якщо, на вашу думку, наша комісія не компетентна, то ви також в будь-який час можете внести пропозицію щодо переобрання комісії.
Як ми вже говорили, спочатку насправді було важко все налагодити. Ми щоразу шукали, де взяти якісну і водночас дешеву форму. Та тепер, ми вже більш обізнані, де можна щось придбати. На даний момент ми займаємося підтримкою тільки наших односельчан, які беруть участь у бойових діях. Щодо фінансової ситуації на даний час, то вона не найкраща, ми б сказали, навіть критична. Після того, як при церкві перестали збирати кошти, то до збору коштів долучилась наша місцева влада. На даний момент зібрано коштів на суму 8631 грн. Щоб не створювати ще однієї комісії, було прийнято рішення передати зібрані кошти комісії, створеній при церкві, адже ми є одна громада, одна парафія, одне село і повинні такого роду питання вирішувати спільно. На деякий період ці кошти нам трішки допомогли. Але і ці кошти закінчуються, тому що на даний момент з нашого села в зоні АТО знаходяться 7 односельчан. Останнього разу нам вдалося зібрати кошти в небайдужих людей. Наша комісія, і боєць з нашого села, який бере участь в АТО, на якого ми витратили частину цих коштів, щиро вдячні цим людям. Завдяки цим небайдужим людям було зібрано коштів на суму 2700 грн. Якщо хтось читаючи дану статтю, має бажання приєднатися до цих людей, звертайтесь до нас (комісії, створеної при парафії). Виходячи з даного узагальненого звіту, взявши до рук калькулятори, багато хто може сказати, що в загальному було зібрано чималі кошти . Дійсно, цифри свідчать про те, що наша громада є щедрою. Але і війна затягнулася, і кінця їй ще не видно, і також витрати на неї йдуть чималі. Якщо підбити всі кошти, які були зібрані і які витрачені, то на даний час ми маємо залишок 554 грн.
Окремо хочеться відмітити нещодавний збір коштів, який проводили депутати нашої сільської ради. З цього питання виникло дуже багато нарікань і докорів. Наголосимо вам на тому, що всі кошти, які збирали наші депутати, були передані комісії, яка була створена при нашій парафії за згодою отця Василя. Всі ці кошти витрачалися на потреби наших воїнів. Також, щоб розвіяти ваші думки про те, чи допомагає наша місцева влада нашим бійцям, ми поцікавилися у голови нашого села Гураля І.Р.
Нами було отримано інформацію і копію документа про виплати допомоги нашим бійцям, а також про виділення їм земельних ділянок.
Не можемо оминути таке питання, як моральна підтримка наших бійців. Дивно чути від наших воїнів слова, коли наші ж люди ставлять їм запитання: навіщо вони пішли воювати, або там нема за кого воювати, що ти хотів доказати, коли пішов в АТО? Такі дурні запитання ранять наших бійців гірше кулі. Невже в нашому селі є ще настільки сліпі люди, що й досі не розуміють, за що наші хлопці там на сході воюють. Це ж так очевидно: вони воюють за чисте і мирне небо над нашими головами, за наших дітей і за наші родини. Якби не їхня мужність і відвага, то чи не постукав би вже ворог у наші ворота. Тож ми повинні всіляко їх підтримувати. Наші герої є досить скромні, і вони не так вже часто до нас звертаються, хоча ми завжди готові їм допомогти. Вони при спілкуванні завжди говорять, що у них все добре.
Отож, підводячи підсумки, хочеться наголосити на тому, як ми разом з вами будемо діяти дальше. Чи будемо ми в подальшому збирати кошти на допомогу нашим бійцям, залежить тільки від вас. Хто в подальшому візьме на себе ініціативу по збору коштів, покаже час. Чи буде наша комісія в такому складі і дальше працювати, залежить тільки від вас.
Хочемо запевнити, вас, що ми не забудемо про наших бійців і будемо старатися їм допомагати.
Насамкінець хочеться подякувати всім нашим бійцям, які в тій чи іншій мірі брали участь у боях на сході нашої держави: Данилюку І.Р., Фелику В.М., Микитину І.Я., Сусу В.Я., Іванюлику Ю.В., Іванюку В.В., Бабінчуку В.В., Савіну С.В., Дем’янчуку В.М., Сисаку С.В., Костюку Р.Я., Непеляку І.М., Гуку О.М., Матиящуку Є.С. Також дякуємо нашим односельчанам, які працюють у правоохоронних органах і перебували в зоні АТО для забезпечення правопорядку: Данильцю В.Я., Равлюку Я.В.
Щира подяка вам, наші герої, і низький вам поклін за мир на нашій рідній землі. Ми горді тим, що у нашому селі є такі справжні патріоти нашої рідної України. Нехай Господь Бог вас оберігає…! Повертайтеся до своїх рідних домівок живими і здоровими з перемогою! Слава Україні! Героям слава!
Також хочемо висловити щиру подяку всій громаді нашого села за ваші пожертви. А отцеві Василю і сільському голові Гуралю І.Р. за організацію в проведенні збору коштів, всім односельчанам і сільським депутатам, які проводили збір цих коштів. Якщо даною статтею ми когось образили, то насамперед приносимо вибачення, адже в цій статті ми виклали ситуацію, як вона виглядає нашими очима. Більш детальний звіт буде озвучено після виходу даної статті, після одного з недільних Богослужінь. Про це буде попереджено за тиждень наперед. Тоді ми з вами і приймемо рішення про подальшу діяльність і також переоберемо комісію.
Веселих всім свят! Христос Народився! – Славімо Христа!

Василь Дутчак

gBrBYNAG6UMhN68-Yt4O7YHvIyUNSdz_kJMN13Whlqaco4vGtVv-BWA