Голос України

Сучасна Україна є однією з найбільших європейських держав.

Важко назвати країну, яка би, подібно Україні, пережила те, що пережила вона. За більше, ніж півтисячолітнє своє поневолення (1340-1991р.р.), в тих безперервних збройних навалах, спрямованих на цілковите знищення, приниження її  національної гідності, за умов  оббріхування й мордування її народу, Україна, мабуть, єдина в світі держава, яка все це витерпіла й перенесла, і не лише вижила, але й своїм іменем дала людству приклад, аби воно в доцільності свого існування не мало сумніву.

Тепер відносно того, як, трактуючи, Україну називають і за що її мають наші північні сусіди – росіяни. Україну вони називають «окраиной», «околицей России» й підспідно мають її за свою територію. Дивного в цьому нічого нема, адже будь-яка імперія- капіталістична, фашистська чи більшовицько – російська, загарбуючи чужі землі, вважає їх або ж своєю  «окраиной», або ж «исконно», «исторически» своїми. Україна-Русь і її народ вже були державою й нацією з кількавіковим досвідом, тоді як Росії, як нації і держави, ще не було і в помині. До 1713 р. вона була відома – і так її називали в Європі, – як Московія або Татарія. У 1713 р. цар Петро 1 привласнив із назви України-Руси її другу частку, й відтоді Росія стала називатися Росією – вкраденим  історичним ім’ям. Вони, можна сказати, вкрали це ім’я у Київської Русі і тих, кого називали руським народом. Тож нехай це ім’я з ними й залишається. А у нас свої терміни: Україна та українці, як сучасна політична нація.

Росія завжди намагалася перетворити українців на малоросів. Тому вони й не визнають, що українці є нацією, що вони мають право на свою державність свою мову. Вони не визнають наш державний суверенітет. І, більше того, вважають це загрозою тому що усвідомлення українцями себе як нації руйнує ту форму і модель російської державності, яку вибудовує Путін. І це все ставить у невизначену ситуацію – а хто тоді росіяни взагалі..? Якщо ми позбавляємо їх міфу про те, що Київ – “мать городов русских” і колиска російської нації, то тоді хто вони такі..? Звідки вони взялися? Тобто фактично втрачається міф росіян як нації, Росії як великої держави. Тому їхнє завдання – знищити Україну і перетворити українців на російський регіон.

Якщо ми подивимося на ті завдання, які ставить Путін, розв’язавши цю воєнну агресію, то захоплення Криму – це тільки проміжна мета. Основна мета цього – це повалення державного суверенітету України і приєднання її до Росії, принаймні східної і південно-східної частини, включно з Києвом. Тому що “собирание руських земель” передбачає обов’язкове повернення Києва як “матери городов русских”.

Ігор Гураль. 2014 р.